Akoestiek. Het blijft een lastig probleem.
Bijna altijd zwaar onderschat en bijna niemand weet hoe je de akoestiek in een ruimte kunt verbeteren. Ik heb mij er de laatste jaren behoorlijk in verdiept en word regelmatig gevraagd om een akoestisch probleem op te lossen.
Wat is het probleem?
In een ruimte waar veel harde materialen zijn toegepast ontstaat galm. Dat komt, omdat geluidsgolven zich gedragen als een flipperkast. Geluiden verplaatsen zich door de ruimte en kaatsen terug op harde oppervlakten. De verplaatsing gebeurt voornamelijk horizontaal. Het is dus van belang dat het geluid wordt geabsorbeerd op het niveau van waar het geluid vandaan komt.
Het heeft dus geen zin om een vloerkleed neer te leggen als je last hebt van stemgeluid!
Het heeft ook geen zin om schuim onder een tafel te plakken.
Deze twee oplossingen worden altijd direct geroepen, wanneer er een akoestisch probleem is.
Schuim onder tafels en een vloerkleed helpen alleen tegen contactgeluid op de vloer, bijvoorbeeld het schuiven van voeten onder de tafel. Stemgeluid komt niet onder een tafel, tenzij je eronder gaat zitten!
We moeten dus iets doen op een niveau dat hoger ligt dan de vloer. Alle beetjes helpen, maar ook daarover zijn veel misverstanden. Hoeveel materiaal is er dan nodig om galm op te lossen?
Dat is lastig te zeggen, maar het is meer dan de meeste mensen denken. Ik leg het wel eens uit door een vergelijking te maken. Stel je voor, dat er een emmer water omvalt. Er ligt 5 liter water op de vloer. Als je in die plas water een spons legt, dan neemt die wel water op, maar geen 5 liter. Als je de spons een eindje verderop legt, dus niet in het water, neemt hij helemaal geen water op.
Met deze vergelijking probeer ik duidelijk te maken, dat een akoestisch schilderij van 50×60 cm nooit veel kan doen in een ruimte van 50 m2. En het doet helemaal niets, wanneer je hard praat en er met de rug naartoe staat.
Er zijn berekeningsmethoden voor de hoeveelheid materiaal t.o.v. het vloeroppervlak en er kunnen geluidsmetingen worden gedaan. Mijn ervaring is, dat het beide hulpmiddelen zijn, die lang niet altijd werken. Want het ligt er maar aan in welke situatie zo’n geluidsmeting wordt gedaan. Is de kamer verder leeg of staan er meubels in? Hoeveel mensen zijn er aanwezig in de ruimte? Zijn het vrouwen of mannen of kinderen? Al deze factoren spelen namelijk een rol voor de bepaling wat er nodig is om het geluid te dempen.
Klinkt ingewikkeld? Is het ook. Maar niets is onoplosbaar. Een portie ervaring en een portie uitproberen wat werkt. Het is elke keer anders. Ik vind het een uitdaging!